Het bepalen van het alcoholpercentage
BrouwBroeder biedt de mogelijkheid om het volumepercentage alcohol in bier te benaderen met verschillende methodes die gangbaar zijn bij bierbouwers. Als standaard passen wij de meest recente methode toe (Cutaia - 2009). Ga naar Brouwerij -> Voorkeuren om een andere methode in te stellen.
De volgende methodes zijn beschikbaar:
- De 'Standaard' methode van hobbybrouwers, waarvoor de volgende eenvoudige formule wordt gehanteerd:
- De 'Alternatieve' methode door Michael Hall gepubliceerd in 1995, met als formule:
- De meest recente methode ontwikkeld door Anthony J. Cutaia in 2009, met als formule:
Het hiervoor benodigde gewichtspercentage alcohol volgt uit de volgende formule:
Het hiervoor benodigde stamwortgehalte wordt berekend volgens de formule van de American Society of Brewing Chemists:
De resulterende volumepercentages alcohol voor de verschillende formules zijn in onderstaande grafiek met elkaar te vergelijken:
Tot een soortelijk gewicht van 1050 g/ℓ blijkt er weinig verschil te zijn in de resulterende alcohol percentages. Voor een hoger soortelijk gewicht lopen de resultaten uiteen tot wel 1,8 %vol bij bij een SG van 1120 g/ℓ.
Navergisting op fles
Voor de navergisting op fles voegt BrouwBroeder standaard 0,1 %vol per 2 gram bottelsuiker toe. Ook dit is aan te passen bij Brouwerij -> Voorkeuren.
Aansprakelijkheid
Het bepalen van het alcoholpercentage en het doen van een juiste accijnsaangifte blijft de eigen verantwoordelijkheid van iedere brouwerij. BrouwBroeder aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onjuiste accijnsaangiften (zie Algemene Voorwaarden).
Bronnen:
- https://help.grainfather.com/hc/en-us/articles/360014534317-Calculation-ABV
- https://www.brewersfriend.com/2012/10/31/on-the-relationship-between-plato-and-specific-gravity/
- https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht